Zimné macarons

Tento rok som sa pri vianočnom pečení veľmi nepochlapila. Akosi všetko spadlo na posledný týždeň pred Vianocami. Každý rok však s mojími spolubývajúci pripravujeme kapustnicu a posedčo, pri ktorom sa stretneme viacerí kamaráti a spolužiaci. Presne toto bola moja príležitosť. Rozhodla som sa napiecť vianočné makronky, s ktorými je síce viac práce ako s klasickými koláčmi ale povedala som si, že aspoň budem mať možnosť nasať atmošku.

Tento recept používam roky. Našla som ho kedysi na anglickej stránke, keď som piekla pre jeden podnik u nás v Žiline a vždy sa mi podarili. Verím, že sa podaria rovnako aj vám 🙂

Budeme potrebovať

  • 190 g práškového cukru
  • 115 g mandľovej múčky (alebo pomletých plátkov mandlí)
  • bielky z troch vajíčok (veľkosť M)
  • 70 g kryštálového cukru
  • pár kvapiek farbiva (ja používam toto tekuté od Oetkera)

Postup

  1. Mandľovú múčku spolu s práškovým cukrom preosejeme.
  2. V druhej miske začneme šľahať bielky. Vo chvíli, ako sa začne tvoriť pevnejšia pena, po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Nebojte sa, potrvá to trocha dlhšie. Šľahajte dovtedy, dokým hmota nepripomína lesklú a hladkú penu na holenie.
  3. V tomto bode pridáme farbivo (pečenie farebnosť troška stiahne, preto ak chcete výraznú farbu, musíte dať farbiva viac)
  4. Odložíme mixér a budeme pokračovať ručne stierkou.
  5. Po 1/3 prisypávame zmes mandľovej múčky a práškového cukru. Miešame zľahka.
  6. Zmes by mala byť bez hrudiek. Správnosť cesta zistíte tak, že si na lyžicu naberiete cesto a necháte ho spadnúť do zvyšku v miske. Ak sa vám do desiatich sekúnd pekne zarovná so zvyškom cesta, máte tú správnu konzistenciu (dávajte však pozor, aby ste to s miešaním neprehnali).
  7. Zmes naplníme do cukrárenského vrecka.
  8. Na plech vystlaný papierom na pečenie robíme “malé piškótky.” Mne sa najviac overil spôsob, pri ktorom držím naplnený sáčok kolmo a iba tlačím cesto z vrecka.
  9. Párkrát buchneme plech o stôl alebo dosku aby sa stratil prebytočný vzduch.
  10. Necháme makronky zaschnúť cca 10-15 minút pri izbovej teplote, dokým sa povrch neprestane lepiť na prst.
  11. Vložíme do rúry vyhriatej na 130-140 °C a pečieme cca 12-15 minút.
  12. Makronky necháme ešte chvíľku na plechu a prenesieme na tanier.

One Comment

  1. Mozem sa opytat na napln? Totizto, skusala som robit makronky, ale napln, ktoru som odpozerala z ineho receptu bola s mascarpone a popravde, nechutilo mi to az tak. :-)) dakujem

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*