Syrové muffiny

Už je to viac ako rok, čo bývam sama. Vysokoškolské časy nerátam, lebo počas tých som stále dostávala pár jedál navarených z domu, skočila som do školského bufetu, na menzu, alebo vlastne kdekoľvek, keďže v Bratislave je množstvo možností na lacné stravovanie. To sa však, prirodzene, skončilo príchodom do Zürichu, kde úplne obyčajné obedové menu (ak niečo také vôbec majú) stojí od 15 do 25 eur. Z týchto cien veľmi rýchlo vyplynulo, že si mladá slečna musí začať variť a čím viac pri tom dokáže ušetriť, tým lepšie. Vývoj mojej mysle prebehol zrejme podobne, ako prebieha vývoj nejednej ženy – najskôr som sa snažila čo najviac vymýšľať, hľadala som inšpiráciu na zahraničných foodblogoch, u Jamieho Olivera, no to viedlo k nekonečným nákupom potravín a večnému odpadu. Dlho som teda riešila problém, čo variť, aby sme nevyhadzovali zvyšky potravín.
A potom som na to prišla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tie najúžasnejšie a najvzácnejšie recepty sú recepty našich mám! Francúzske zemiaky, zeleninová polievka s akoukoľvek zeleninou, omelety, skrátka čokoľvek, kde môžete nahádzať kúsok šunky, kúsok syra, zvyšok papriky a jedlu to nijako neuškodí. Jedným z takých receptov je aj recept na slané muffiny – teraz vám síce ponúknem alternatívu, ktorú som robila naposledy, no riaďte sa skrátka tým, čo máte v chladničke. Pridajte cibuľku, trošku paradajky, olivy, šunku, salámu, dajte si ich s miešaným šalátom či kečupom (kto z foodbloggerov ma teraz zabije?), skrátka využite úplne všetko a uvidíte, že to bude super!


Ingrdiencie

  • 350 g syra (ja som použila Cheddar, Ementál a Gruyére, ale ste slobodní!)
  • 250 g hladkej múky
  • 280 ml plnotučného mlieka
  • pár plátkov slaniny
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 60 g roztopeného masla
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • tymián, oregáno,…

Postup

  1. Všetok syr si nastrúhame – ja som polku nastrúhala najemno, polku na trochu hrubšie, je to myslím úplne jedno.
  2. Syr zmiešame s múkou a práškom do pečiva.
  3. Pridáme mlieko, kúsky slaniny, roztopené maslo, vajíčka, pretlačený cesnak a ľubovoľné bylinky.
  4. Vymiešame cesto, plníme košíčky do 3/4 a pečieme 20 minút pri 180°C.

Muffiny sú najlepšie ešte teplé, no výborne poslúžia aj ako studené občerstvenie pre návštevu alebo len tak ku filmu a vínu 🙂

 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*