Konferencia o nemeckom potravinárskom priemysle

Bude to už viac ako mesiac, odkedy sme sa zúčastnili na malej konferencii v Lindner hoteli o nemeckom potravinárskom priemysle, treťom najväčšom sektore v Nemecku. Predstavovali sa lokálni výrobcovia vín, zdravého pečiva a dokonca aj BIO pizze. Najväčším prekvapením pre nás bol vysoký podiel stredných a malých výrobcov v Nemecku, ktorý tvorí až 95% celkového trhu . Spoločnosť DREBERIS v spolupráci s MARKETiN CEE , ktorí túto konferenciu organizovali pozvala zástupcov z podnikov HASA, Wilhelm Prünte, Weingut Mathern  a Weingut Karp-Schreiber aby predstavili slovenskému trhu svoje produkty.

Weingut Karp-Schreiber je vinársky podnik( 50 km od Luxemburskej hranice), v ktorom 90% výroby tvorí ručná práca.  Víno skladujú v 1000 l sudoch z dubového dreva pričom na konzerváciu používajú sírovú vodu. Ich produkcia dosahuje 30 000 fľašiek ročne a ich hlavnú značku tvorí milý kapor.Weingut Mathern je už štvrtou generáciou aktívnou v oblasti vinohradníctva a vinárstva. Na vulkánom vytvarovaných svahoch Niederhausenu už vyše 100 rokov pestujú a dorábajú biele vína. Ich vášňou je predovšetkým Rízling vo všetkých podobáchFirma Wilhelm Prünte je primárne zameraná na výrobu celozrnného, ražného chleba avšak pred nedávnom vydali novinku, ktorá ešte na Slovensku nie je. “Pumpernickel” je špeciálny zdravý chlieb, pre všetkých fitness nadšencov a vyznávačov zdravej stravy. Čaro tohto výrobku spočíva v tom, že chlieb sa nepečie ale postupne pripravuje nad parou celých 20 hodín, pričom ďalší deň sa musí čakať na úplné vychladnutie aby sa mohol krájať. Vďaka šetrnému spôsobu pasterizácie a hliníkovej fólii vydrží v obale až 6 mesiacov.

Spojenie BIO a mrazená PIZZA mi úprimne povedané prišlo na začiatku trošku nereálne. Rodinný podnik HASA sa ale o niečo takéto pokúša a očividne úspešne, keďže od roku 2010 predávajú 800 miliónov píz ročne, vďaka príprave na kamennej peci a poctivým surovinám. My predsa len skočíme radšej na čerstvú pizzu ako mrazenú, no povedzme si na rovinu, každý z nás sa niekedy dostane aj k tej mrazenej a je lepšie, keď vieme čo v nej naozaj je. 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*