Makovo-pšenový nákyp s černicami

Spomínate si na ryžový nákyp zo školských jedální? Ja veľmi dobre. Dlhé roky som ho naozaj neznášala. Stala sa ale zázračná vec. Pred pár mesiacmi sme s Maťkou objavli v Bratislave (teraz už náš najobľúbenejší podnik) Made with laf.  Každé jedno jedlo, ktoré sme odtiaľ mali možnosť ochutnať, bolo a je vynikajúce. Prišiel ale deň, kedy som našla v obedovom menu pšenový nákyp. Najskôr som jednoznačne odmietla, ale akonáhle som uvidela kombináciu maku, citróna a lesného ovocia, môj názor sa zmenil. Takéto rozhodnutia radím k tým vydareným v mojom živote (veľmi dôležité, ja viem :D). Dnes sme sa vám preto rozhodli priniesť náš vlastný makovo pšenový nákyp s černicami a musím povedať, že som s ním nadmieru spokojná… dokonca ho práve vyjedám lyžicou rovno z formy 😀

PS: Onedlho bude aj videorecept 🙂

Ingrediencie

Postup

  1. Pšeno opláchneme pod studenou vodou a vysypeme do hrnca. Pridáme ryžový nápoj a cukor. Za občasného miešania varíme cca 20 minút, dokým pšeno nevpije všetku tekutinu.
  2. K uvarenému pšenu zamiešame mak a šťavu z jedného citróna. Odložíme na 5 minút (budeme doň zamiešavať žĺtky, tak aby nám nevznikla praženica :D)
  3. Žĺtky vymiešame do svetlej peny a vmiešame do letného pšena.
  4. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne, ľahkými pohybmi zamiešame k zmesi pšena a žĺtok.
  5. Zapekaciu formu (my sme použili tú na “banana bread”) vymastíme maslom. Vylejeme zmes a na vrch poukladáme černice.
  6. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C cca 30 minút.


Makovo pšenový nákyp s černicami

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*