Lava cake

Lava cake som naposledy robila asi pred 6 rokmi. Vtedy som z neho bola úplne nadšená, lebo vyšiel presne taký, aký mal. Dnes ma kamarátka prehovorila, aby sme spolu niečo upiekli a vybrala práve lava cake. Zabudla som, aký jednoduchý a rýchly je na prípravu a aký dokáže urobiť dojem. Čokoláda nám nevyšla úplne tekutá, ale taká jemne pudingová, avšak chuť bola aj tak výborná. Bola to otázka minútky a keďže som piekla na novej rúre, nabudúce budem presne vedieť, kedy ho vytiahnuť.

Ingrediencie

  • 100 gramov horkej čokolády (snažte sa použiť čo najkvalitnejšiu)
  • 90 gramov masla
  • 70 gramov kryštálového cukru
  • 2 celé vajíčka
  • 2 žĺtky
  • 90 gramov polohrubej múky
  • pár kvapiek extraktu Bourbon vanilka (oveľa intenzívnejší ako klasická aróma)
  • maslo a kakao na vymazanie a vysypanie formičiek
  • smotana na šľahanie
  • čerstvé ovocie a čokoládový topping na ozdobu

Postup

Formičky na lava cake, v mojom prípade formičky na muffiny, vymažte maslom, vysypte kakaom a plech dajte do chladničky. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom a nechajte mierne vychladnúť. Medzitým v miske zmiešajte celé vajíčka, žĺtky a cukor do slabožltej peny. Pridajte múku a pár kvapiek vanilkového extraktu. Za stáleho miešania pomaly prilievajte roztopenú čokoládu. Stále miešajte. Plech vyberte z chladničky a pripravenú zmes doň  do 2/3 nalejte. Dajte piecť do rozohriatej rúry pri 180 stupňoch na 7-9 minút. POZOR! Každá rúra pečie inak, preto sledujte kedy sa začnú okraje oddeľovať od formičky, ale stred bude stále takmer tekutý. Vtedy je čas koláčiky vybrať z rúry. Ihneď ich premiestnite na tanier, aby sa nedopiekli v horúcom plechu, polejte vyšľahanou smotanou a dozdobte nakrájaným čerstvým ovocím. Hotovo 🙂

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*