Jablkovo-orechové tartaletky

Tento týždeň ma skolila chrípka. Ťažko povedať či to bolo spôsobené vyčerpaním alebo jednoducho šíriacou sa nákazou všade navôkol. Pravdupovediac, pohľad z okna ma upokojil, že v tomto veternom počasí by som asi aj tak ďaleko nezašla. Preto som sa rozhodla pripraviť jablkovo-orechové tartaletky a vyťažiť tak maximum z domáceho prostredia. S touto mňamkou som sa pekne zabalila do periny, pripravila si skvelú kávu z môjho nového Tassimo kávovaru (potom ešte jednu Oreo horúcu čokoládu :D) a pozerala nové Gilmorky. Ak ste strávili podobnú nedeľu, nič si nevyčítajte a doprajte si takého chvíľky častejšie.

 

Budeme potrebovať

  • 1 hrnček pomletých vlašských orechov
  • 1 hrnček hladkej múky na krehké pečivo
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 vaječný bielok
  • 70 g čerstvého masla
  • štipka soli
  • 1 zlatý klas s prírodnou vanilkou
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
  • 2 stredne veľké jablká
  • šťava z jedného citróna
  • práškový cukor a mletá škorica na posypanie

Postup

  1. Pomleté vlašské orechy, múku, vaječný bielok, maslo, cukor a štipku soli spracujeme na tuhé cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky cca na 30 minút.
  2. Zlatý klas zmiešame s cukrom, žĺtkom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko privedieme k varu, odstavíme z tepla a za stáleho miešania prilejeme zmes zlatého klasu. Mlieko opäť postavíme na teplo a miešame do zhustnutia. Necháme troška vychladnúť.
  3. Jablká nakrájame na tenké pásiky, polejeme citrónovou šťavou a dáme do mikrovlnky na 1 minútu aby zmäkkli.
  4. Vychladnuté tartaletky naplníme pudingovým krémom. Plátky jabĺk ukladáme od okrajov do tvaru ruže.
  5. Nakoniec posypeme práškovým cukrom zmiešaným s lyžičkou mletej škorice.

 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*