Gaštanovo-nugátové profiterolky

S nugátom mám silno pozitívny vzťah 🙂 Nikdy som ale nevedela, kde si dobrý nugát kúpiť – až kým pred niekoľkými rokmi nezačali sobotné trhy v Starej tržnici. Tam sa dal odrezať kúsok z veľkej nugátovej tehly a veruže to stálo za to! Nanešťastie sme sa takmer hneď na to odsťahovali z Bratislavy, takže mi nugát nosila akurát tak raz za pol roka sestra. Ako sa hovorí, život je boj 😀
Viete si predstaviť, ako ma potešilo, keď som si v zásielke od Dr. Oetkera našla balíček orieškového nugátu!!! Na obale bolo napísané, že sa dá krájať, čo si môj mozog vyložil tak, že si ho môžem pokrájať a zjesť len tak 😀 Prvá krabička tak padla hneď. S druhou som sa rozhodla naložiť už trochu ušľachtilejšie a vymyslela som si profiterolky s gaštanovo-nugátovým krémom. Na vianočný stôl ako stvorené 🙂

gastanovo-nugatove profiterolky
Samotné cesto profiteroliek je trochu slanšie, čo výborne vyzdvihuje sladkú chuť krému. Opražila som navyše lieskovce, takže vám oriešková vôňa pôjde nielen z nugátu, ale aj z posýpky. A navyše, je to úplne jednoduché! 🙂 Zvládnete to aj pomedzi vianočné návštevy a zažiarite tak s niečím neopozeraným 🙂

Potrebujeme

gastanovo-nugatove profiterolky

Postup

  1. Maslo, vodu, cukor a soľ spoločne privedieme k varu v menšom hrnci.
  2. Keď zmes začne vrieť, prisypeme všetku múku naraz a ihneď začneme miešať. Za stáleho miešania odpaľujeme asi 2 minúty, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien hrnca. Cesto necháme pri izbovej teplote vychladnúť.
  3. Do vychladnutého cesta zašľaháme vajíčka a na záver pridáme štipku kypriaceho prášku do pečiva. Vznikne nám hladké a lepivé cesto.
  4. Cukrárskym vreckom striekame cesto na plech vyložený papierom na pečenie. Profiterolky poriadne podrastú, takže stačí, keď budete robiť kopčeky asi 2-3 cm široké. Prstom namočeným vo vode uhladíme prípadné špičky, profiterolky by mali ísť do trúby “zahladené” 🙂
  5. Pečieme 15 minút pri 200 °C.
  6. Medzitým necháme povoliť gaštanové pyré, malo by byť mäkké a tvarovateľné, keď s ním začneme pracovať.
  7. Orieškový nugát v pôvodnej krabičke zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút rozpustiť.
  8. Gaštanové pyré vyšľaháme s roztopeným nugátom do jednoliateho krému. Netreba pridávať nič viac 🙂
  9. Do vychladnutých profiteroliek urobíme odspodu dierky a naplníme ich krémom.
  10. Namočíme ich do roztopenej čokolády a posypeme opraženými kúskami lieskovcov. Hotovo!


gastanovo-nugatove profiterolky

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*