Pečený syr s brusnicovo-šípkovým chutney

Myslím, že by som nenašla človeka, ktorý by nepoznal ikeácky hermelín s brusnicovou omáčkou. Chcela som vyskúšať, ako chutí toto chutney z čerstvých brusníc a k tomu pripojiť troška experimentovania so šípkovo-rakytníkovým Tatratea 🙂 Jemne kyslé, jemne sladké, jemne horké.. asi takto by som definovala toto rýchle chutney, ktoré bolo proste och 😀 Asi už budem chodiť do Ikei iba na lososa 😀

Budeme potrebovať

  • 100 g čerstvých brusníc
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 100 ml Tatratea šípka a rakytník (57%)
  • štipku soli
  • 3 menšie plátky čerstvého zázvoru
  • 1 syr s bielou plesňou (môže byť hermelín, camembert alebo brie)
  • olivový olej
  • sušený rozmarín

Postup

  1. Najskôr si pripravíme syr, ktorý potrieme olivovým olejom a posypeme rozmarínom. Zistila som, že každý ho pečie úplne inak 😀 Ja som tento dala na 150°C cca na 25 minút do rúry, aby sa pekne vo vnútri roztopil a nakoniec som posledné 3 minúty zdvihla na 190°C. Ak máte gril, tak to skúste určite na ňom. Budete tam mať tie krásne pásiky, ktoré rúra neurobí :-/
  2. Umyté brusnice vhodíme do hrnca, posypeme cukrom a pri občasnom miešaní počkáme cca 3 minúty, kým jemne skaramelizujú.
  3. Pridáme soľ, zázvor a Tatratea (nebojte sa, alkohol sa pri varení vyparí, takže z toho určite nenafúkate :D). Varíme na miernom ohni cca 5-10 minút. Keď uvidíme, že brusnice začali praskať, vidličkou ich jemne poroztláčame.
  4. Pred podávaním vyberieme plátky zázvoru.
  5. Ak potrebujete k syru s chutney prílohu, tak ja obľubujem rukolu alebo iba čerstvú bagetu 🙂

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*